home Okategoriserade Textil i inredning

Textil i inredning

Textilier, alltså tyg i olika material och med olika mönster, har länge varit viktiga inredningsdetaljer. 1800-talets trasmattor och 1940-talets småblommiga gardiner har gemensamt att de både var funktionella och en prydnad. Mattor, gardiner, dukar och stoppade möbler har helt enkelt varit viktiga för att göra vår hem trivsamma sedan långt tillbaka i historien. Och så har det fortsatt ända in i nutid. Att förnya sitt hem med textiler är ett av de enklaste sätten att hålla inredningen uppdaterad utan att behöva investera i dyra möbler. Många upptäcker till exempel att de kan byta ut sin Ikea Ektorp klädsel och få en helt ny soffa.

Hemtextil genom historien

Stoppade möbler som soffor och fåtöljer gjorde sitt intåg i västerländska hem redan på 1600-talet, men var då en lyx förbehållen de välbärgade i samhället. Detsamma gällde mattor som inte blev vanliga i svenska hem förrän på 1800-talet då det blev vanligare att pryda golven med trasmattor.

Under 1900-talets början fick hemtextilierna sitt verkliga genombrott i var mans hem då mattor, gardiner och dukar blev viktiga detaljer för den som ville ha det modernt och snyggt hemma. Vem minns inte de tidstypiska raka panelgardinerna med geometriska mönster som hängde i allas fönster på 50- och 60-talet? Eller 80-talets puffiga volanggardiner i pastellfärger?

Nutida textiltrender

Idag är mattor, filtar, kuddar och gardiner om möjligt än mer populära än någonsin tidigare. I en osäker tid blir hemmet den trygga platsen där vi gärna har det mjukt och ombonat. Under 2020 syns bland annat art deco, stora blommönster och grafiska mönster bland de trendiga textilierna. För den som vill vara helt rätt i tiden gäller det förstås att hitta textilier och annan inredning på second hand. Hållbarhetstrenden är nämligen fortsatt stark och vi blir allt mer miljömedvetna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

smart-magazine