home Okategoriserade Från slit och släng till hållbar inredning

Från slit och släng till hållbar inredning

Efter att den moderna plasten uppfanns under 1930 och 40-talet började en ny period i samhället där byggmaterial och andra produkter kunde produceras på ett enkelt och billigt sätt. När sedan de platta möbelpaketen kom där kunden själv skruvade ihop möbeln tog även inredningstrenden fart på allvar. Tyvärr ledde den snabba och billiga produktionen till ett slit och slängtänkande hos många och möbler och inredningsdetaljer hamnade på soptippen för att bytas ut regelbundet efter det senaste modet.

I och med att miljöfrågor och klimathotet har uppmärksammats i medierna under de senaste åren har trenden med att ständigt byta ut möbler och annan inredning vänt. Idag hör miljövänlig och hållbar inredning till de hetaste trenderna inom inredningsbranschen och ord som återbruk och loppisfynd har etablerat sig hos inredningsintresserade över hela Sverige. Att återbruka och fynda second hand gör att hemmet blir mer personligt och kan leda till att ditt boende stiger i värde när det är dags att sälja lägenheten eller huset. Innan du ska sälja är det en bra idé att kontakta en fastighetsmäklare i Stockholm eller en mäklare på den ort där du bor. Hos fastighetsmäklarna Brokr i Stockholm får du alltid en fri värdering utan kostnad och kan också få tips på vad du kan göra för att öka din bostads värde. Genom att styla och renovera ditt hem inför fotografering och visning ökar antalet potentiella köpare vilket gör att du kan få ut ett högre pris.

Tips på hållbar inredning

Istället för att köpa nytt för att hemmet känns tråkigt och slitet kan det göra underverk att börja med att plocka bort saker. Många hem tyngs ner av för mycket möbler och inredningsdetaljer och kommer att upplevas luftiga och fräscha om en del av inredningen rensas ut. Om du har en möbel som ser sliten ut går det ofta att köpa målarfärg och måla om den eller att lägga på en duk om ytan är sliten. Det går också att lämna in möbler till en professionell lackeringsfirma som lackar om möbeln i den färg du väljer och resultatet efter omlackeringen blir att ytan ser helt fabriksny ut. En sliten soffa går att klä om eller så kanske den bara behöver tvättas och några nya kuddar samt plädar för att den ska bli som ny.

Om du istället vill köpa nytt och göra dig av med gammalt gäller det att se till att det du slänger antingen lämnas på en återvinningsstation eller att du ger bort möbeln till någon du känner eller till välgörenhet. Det går också att sälja möbler på loppis eller via flera sidor på nätet. När du själv sedan ska köpa en ny möbel är det bästa för miljön att försöka hitta den via second hand. Det finns för det mesta andrahandsbutiker i de flesta medelstora till stora svenska städer och överallt i Sverige anordnas loppisar där det går att fynda det mesta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

smart-magazine