home Interiör Hur blir man inredningsarkitekt

Hur blir man inredningsarkitekt

En inredningsarkitekt jobbar med att optimera rum ur både ett estetiskt och funktionellt perspektiv. Det är inredningsarkitektens uppgift att se till att en miljö blir både tilltalande för ögat, men också att miljön är ergonomiskt rätt utformad för rätt antal människor, och också belyst på ett sådant sätt att de som ska bo eller verka där inte behöver anstränga ögonen onödigt mycket. Inredningsarkitektens jobb är alltså väldigt viktigt när det kommer till att både skapa trivsel på ett kontor eller en annan arbetsplats, men också för att förebygga skador och långtidssjukskrivningar.

Inredningsarkitektens jobb går in en hel del i den vanliga arkitektens även om den senare mer jobbar rent konkret med själva husets utformning. Bägge yrkeskategorierna ägnar sig bland annat åt att också rita möbler. Att behärska det är särskilt viktigt för inredningsarkitekten då många uppdrag innefattar att skapa helt unika inredningar. Då behöver du förutom ett ritbord även en egen ateljé där du kan tillverka möblerna, samt gärna kontakt med en bra firma för städning då det är ett stökigt jobb att tillverka möbler.

Couple shopping at a furniture store and talking to saleswoman while looking at a catalog on a tablet computer

För den som vill utbilda sig till inredningsarkitekt är det högre studier som gäller. Det finns idag två skolor i Sverige som utbildar inredningsarkitekter. Bägge två är eftertraktade utbildningar som det är svårt att komma in på, så de flesta som till sist lyckas hamna där har redan en mängd både konstnärliga och praktiska utbildningar i bagaget.

Du kan antingen gå på Konstfack som ligger vid Telefonplan i Stockholm. Det är en av landets mest välkända och välmeriterade konstutbildningar, och här har nästan alla som är något i det kreativa Sverige gått eller velat gå. För den som inte kommer in på Konstfack eller hellre håller sig på Västkusten finns Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg. Bägge två är bra skolor som kommer ge den som kommer in en bra utbildning i form av 300 högskolepoäng, och en bra grund med praktiska färdigheter att stå på inför det kommande yrkeslivet. Det finns idag en viss brist på inredningsarkitekter, och det kommer bli stora pensionsavgångar de kommande åren. Så för den som när drömmar om att få jobba med detta borde det inte vara några problem att få jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

smart-magazine