home Interiör Orangeri för avkoppling och odling

Orangeri för avkoppling och odling

Många drömmer om att ha ett extra uterum i trädgården. En plats för avkoppling och njutning med ett glas vin eller morgonkaffet. Orangeri är inte samma sak som växthus, men vad är det egentligen som skiljer dem åt? Växthuset har glas runt om, så att dina tomater kan mogna med hjälp av solen. Ett orangeri däremot, har ett täckt tak, glasfönster mot söder och är vanligtvis uppmurat mot norr. Om du vill odla mycket, då är växthuset bäst för dig, men om du vill ha ett fint uterum för avkoppling, middagsbjudningar och annat, då är orangeriet rätt val. Det går att bygga ett sådant rum billigt. Läs vidare för tips om hur du bygger orangerier i återvunnet material.

Interior Of Modern ConservatoryVad för slags återvunnet material?

När du bygger orangeriet är det bäst att använda nytt virke till stommen. Bygget ska förhoppningsvis stå länge och det är en bra investering att köpa nytt timmer. Leta upp en återvinningsfirma för att se om de har fönsterglas som du kan få köpa, eller kanske till och med få gratis. Finns det ett rivningshus i närheten kan det gå att få fönsterglas där också. Väljer du att ha tegelstenar till golvet och till väggpanelen kan du hitta många fynd. Se efter om du hittar något du behöver på en annonssida, eller kanske i ditt närområde? Strandfynd, som till exempel drivved, kan användas till olika detaljer, som en ljuskrona, en hylla eller ett fönsterbräde. Inredningen får gärna vara medelhavsinspirerad med många färger och snirkliga detaljer. Tänk njutning och avkoppling när du inreder ditt orangeri! Varför inte sätta in ett badkar för två, för att få känslan av att bada i Medelhavet? Odla lite örter i orangeriet för att lägga i badvattnet. Så tas ett traditionellt läkande bad i Medelhavsområdena.

Ett rum för njutning

Precis som i medelhavsländerna borde vi i Norden bli bättre på att nyttja det utrymme som vi har i våra trädgårdar. Vi borde även bli bättre på att njuta av livet. Genom att bygga ett orangeri får du ett extra rum som bjuder in till avkoppling och mysiga stunder. Odla lite örter, citron- och apelsinträd, oliver och lagerblad för att skapa en medelhavsinspirerad köksträdgård i ditt orangeri. Det är en underbar känsla att få sitta där med ett glas vin bland alla underbara dofter, oavsett om det är vinter eller sommar. Sätt en vacker eldkorg utomhus, installera värmeslingor under golvet eller ha en infraröd värmare i orangeriet för att nyttja det hela vintern. Det är ganska lätt att bygga ett eget orangeri och det går även att göra det i samma storlek som en friggebod. En friggebod får byggas utan tillstånd och vara upp till 25 kvm stort, vilket är perfekt för ett orangeri.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

smart-magazine