home Interiör Sängen nu och då

Sängen nu och då

Att sova och att sova bra är ett av våra grundläggande behov och har så alltid varit. Det ska vara skönt, man ska känna sig trygg och man ska vakna utvilad.

Redan 2000 år före Kristus förekom användandet av sängen. Det var i Främre Orienten och Egypten. Egyptierna förstod det där med att sova gott om natten tidigt och uppfann sängar som skulle matcha den klass man hade! Även invånarna i det antika Grekland förstod att sängen var ett måste, särskilt för de tappra krigarna som skulle vakna starka och utvilade inför strövartågen. Under Antiken använde man sängar som bestod av en träram utrustad med fyra ben och en typ av madrass. Madrassen lades på vävda remmar eller gördlar. Vikingarna förstod, precis som egyptierna och grekerna, att en tapper soldat krävde sin sömn. Man har hittat sängar bland annat i vikingaskeppen Gokstad och Oseberga.

I en del länder sover man inte alltid i traditionella sängar som vi är vana vid. Man kan istället välja att sova på en typ av madrass på golvet, i hängmattor eller andra korgliknande sängar som hänger från taket. Varianter som vi här i Sverige använder istället för den traditionella sängen kan vara loftsängar där två sängar står ovanpå varandra, alternativt att man har ett utrymme under sängen. Sängskåp där man kan stänga in sängen är en annan variant, särskilt om utrymmet är litet. För barn finns det speciellt anpassade sängar. Spjälsäng och vaggor för små barn är det vanligaste, och resesäng som det lilla barnet kan sova i när man åker bort.

close-up of an antique baby cradle (XXL)

Designen på sängarna har förstås förändrats i takt med övrigt mode inom interiören. Ibland har det varit populärt med enklare sängar, medan tider med stora, detaljerade och konstnärliga sängramar har varit populära andra tider. Sänghimmel var under en lång tid populärt och kommer ibland tillbaka. Det innebär att man har någon form av tyg som hänger över sängen, dekorativt och skyddande. När man inreder sitt sovrum idag är det inte bara sängen, utan även all annan inredning som tillsammans skapar rätt atmosfär. Det finns många sätt att förnya sitt sovrum på, med sängen som den centrala platsen i rummet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

smart-magazine