home Interiör Soffan genom historien

Soffan genom historien

Soffan tillhör en av de inredningsdetaljer som i stort sett varje hushåll har idag. Det är en bekväm sittmöbel som kan vara utformad i stort sett hur som helst. Det finns soffor i de allra flest tänkbara färger, former och med olika funktioner. Bäddsoffan är exempelvis populär, där man kan bädda ut en del och göra om soffan till en säng.

I början av 1600-talet blev sofforna populära hemma hos människorna i Europa. Innan soffans intågande i de svenska och övriga europeiska ländernas hem var det mer vanligt att man satt på bänkar av trä eller kistor som hade ryggstöd. Sedan dess har designen utvecklats och soffan har blivit en del av interiörens mode. När man ska köpa en soffa idag hittar man garanterat en som passar både smak och behov. Man kan välja mellan hörnsoffor och raka soffor, två- och tresitsiga soffor – eller ännu större, soffor med eller utan armstöd, med schäslong eller divan, eller så kanske det passar bäst med en stor U-soffa. De vanligaste materialen efter att de hårda träbänkarna byttes ut är skinn och läder, konstskinn eller någon form av tyg. Stoppningen varierar så man kan välja mellan en ganska hård soffa eller en riktigt mjuk soffa att sjunka ner i.Soffan genom historien 1

Några år efter att soffan blev populär började fåtöljen komma i diverse utföranden. Den fungerar som ett bra komplement till soffan. Man kan antingen ha den i samma typ av modell som soffan eller bryta av med en annan sort som ändå passar till inredningen. Fåtöljen är även praktisk då man får en extra sittplats, och många skaffar sig en favoritfåtölj att sjunka ner i med en bra bok och en kopp te, eller framför en underhållande film.

Visste du förresten att ordet soffa kommer ur det arabiska ordet suffah? Från början användes det som begrepp för möbel. Senare kom begreppet till England och därför tror många kanske att det svenska ordet soffa är ett låneord från engelskans sofa, och visst är det så men går man ännu längre tillbaka i tiden så kommer man just till det arabiska ordet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

smart-magazine