Det finns en plats i ett hem där interiören utan tydliga gränser kan flyta över i exteriören, och det är uterummet. Ett uterum består oftast av en tillbyggnad på ett hus som är helt inglasad. Det gör att husets invånare kan vistas utomhus en längre del av året, eftersom de i uterummet är skyddade från väder och vind. Exakt hur isolerat ett uterum är kan variera stort. De enklare varianterna erbjuder kanske några veckor eller någon månads längre utomhusvistelse, medan de uterum som är tillräckligt isolerade för att kunna användas året om kallas vinterträdgårdar.
Ursprunget till vinterträdgårdar kan spåras tillbaka till 1600-talet, då den europeiska adeln började anlägga stora konservatorier för att förvara de tropiska och subtropiska växter som de importerade. Tillbyggnationerna fungerade redan då som en slags förlängning av boendeytan. De tidiga versionerna av dessa vinterträdgårdar byggdes oftast i tegel, med stora fönster och ett glastak. Senare, på 1800-talet, byggdes de flesta med hjälp av en grundstruktur i järn, och i övrigt helt i glas. Gemensamt för många vinterträdgårdar är att flertalet växter är planterade i krukor, för att de ska kunna flyttas ut under sommaren. Det är vanligast att man förvarar perenna växter i en vinterträdgård, växter som inte skulle ha överlevt vintern om de förblivit utomhus.
Vinterträdgårdar anlades dock inte bara i rika människors hem, utan även på allmänna platser. Den allra första större allmänna vinterträdgården byggdes mellan 1842 och 1846 i Regent’s Park i London, och användes bland annat för kvällsnöjen, stora blomstershower och sociala sammankomster. En känd, större vinterträdgård i Sverige är Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Den invigdes år 1909, och är en av hotellets främsta festlokaler, med plats för 800 sittande gäster och 15 meter högt i tak. Det är minst sagt en festlokal med anor, då den bland annat har använts för Nobelbanketten ett flertal år, innan banketten flyttades till Stadshuset.
Även om sådana storslagna vinterträdgårdar inte längre är på modet, och därför sällan byggs idag, blir det allt mer populärt bland villaägare att anlägga ett enklare uterum intill sina villor, av samma anledningar som man gjorde på 1600-talet – att förlänga sin boyta. Om du funderar på att själv anlägga ett uterum i ditt hus, hittar du uterum för alla smaker och stilar på Skanskabyggvaror.se.