home Interiör Välja rätt köksbänk

Välja rätt köksbänk

För att din köksbänk skall må bra är det viktigt att du sköter den rätt. Förr gjordes de flesta arbetsbänkar av trä eller i lite finare hem av marmor. Nuförtiden görs materialen tåliga och slitstarka och ser snygga ut och är hållbara åt ut och år in. Det är viktigt att köksbänken tål tyngre arbete och större slitage fastän man oftast bara gör mat på den. Köksbänken tål faktiskt rätt så mycket men det är även viktigt att sköta dem rätt. Gör man inte det förkortas bänkens levnadstid i köket med flera år.

Vad skall jag akta mig för

Det finns många saker att komma ihåg ifall man vill ha en snygg och fungerande köksbänk i hemmet under många års tid. Om köksbänken går sönder eller ser risig ut och man måste byta ut skivan, är det nämligen ingen billig sak. I värsta fall kan det bli mycket dyrt. Man brukar säga att alla dåliga vanor förstör köksbänkar. Bänkens allra värsta fiende är vatten och värme. Träskivan som finns i de flesta hemmen tål nästan ingen vatten och blir snabbt ful när den kommer i kontakt med just vatten. Det lönar sig att så fort som möjligt torka upp eventuellt utspilld dricka eller diskvatten som hamnat på skivan så den inte hinner suga åt sig vätskan.

Annat som är bra att veta

Det gäller också att se till att man inte lämnar heta kastruller på köksbänken. Skivor gjorda av trä, laminat, komposit och kvarts är speciellt känsliga och på dessa blir det snabbt märken av heta kastruller. Det gäller att alltid komma ihåg att lägga ett underlag under. Träskivor är bra att olja in regelbundet. Stenskivor tål värme bra men är inte lika formbart som till exempel trä. Köksbänkar av kvarts och granit är hållbara och är lätta att hålla rena då de snabbt kan torkas av med fuktig trasa. Den populäraste är just nu laminaten som är rätt så billig samtidigt som den är tålig. Den finns att köpa i olika färger och är lätt att rengöra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

smart-magazine